Scurt istoric

Ideea infiintarii unui club montan e mult mai veche si e izvorata poate din dorinta de a fi cat mai multi cei care gandesc ca e bine sa faci miscare in natura, lasand deoparte grijile generate de activitatea cotidiana, iar daca iesi in mijlocul naturii sa o lasi asa cum ai gasit-o, adica nealterata si cu tot felul de resturi. E adevarat ca pentru acest lucru nu era necesar un club, dar cred ca e necesar sa existe cateva reguli legate de iesirea noastra in mijlocul naturii, sa fie cunoscute aceste reguli si astfel, prin ceea ce ne-am propus noi sa facem impreuna, a luat nastere clubul nostru.

Denumirea “Asociatia pentru ecologie si turism montan” este la prima vedere cam pretentioasa dar am intentionat ca prin aceasta denumire sa aratam faptul ca suntem, in primul rand interesati de acordarea unei atentii deosebite activitatilor care dauneaza cat mai putin naturii, iar in al doilea rand ne intereseaza sa folosim timpul liber de care dispunem in scopul desfasurarii activitatilor si miscarii in aer liber.Drumetiile montane, cicloturismul, practicarea skiatului prin locuri mai putin amenajate sau oricare alt sport ce nu necesita o amenajare prin interventia agresiva a omului asupra mediului inconjurator, sunt activitati prin care vrem sa ne facem “reclama” si in acest mod sa mai atenuam din nedreptatile suferite de natura din partea noastra a oamenilor.

Actualmente suntem doar noi cei care am pus bazele acestui club, dar convingerea noastra e ca sunt mult mai multi cei care gandesc la fel ca noi si indiferent daca vor sa se alature ca membri activi sau sub o oricare alta forma cel mai important lucru e ca gandesc astfel si fac tot ce pot ca sa ne putem bucura de un mediu cat mai putin distrus, cat mai curat.

Noi, cei care am dat viata acestei organizatii cu statut juridic, chiar daca locuim in aceeasi frumoasa zona de pe Valea Bargaului la poalele muntelui pe care l-am ales ca simbol, Heniu, ne-am intalnit intamplator, si nu degeaba se spune ca cine se aseamana se aduna, pentru ca uite si noi ne-am adunat si cred ca o sa ne adunam tot mai multi. Anul trecut 2014 a fost un an in care putem spune ca am inceput sa traim impreuna bucuria oferita de maretia naturii. Nu inseamna ca pana atunci am fost insensibili la splendoarea naturii.

Dar o iesire in Muntii Maramuresului o putem numi prima experienta comuna a noastra. Au urmat si altele: Pietrosul Rodnei, Calimanii, Creasta Rodnei, Muntii Bargaului, Suhardul, Ceahlaul, Rarau, Giumalaul si mai departe Fagarasii, sunt locuri prin care pasii nostri au calcat alaturi de oameni care iubesc muntele si ii acorda respectul cuvenit. E mult sau putin nu stim, ce stim e faptul ca odata ce te-ai contaminat cu microbul muntelui greu poti sa scapi si singura cale e sa te alimentezi mereu cu acest drog. Dar nu numai muntele e in atentia noastra ci si miscarea, sportul in aer liber, curat, nepoluat.

Istoricul activitatilor organizate de noi, inainte de constituire nu e foarte lung si nici nu ne-am propus sa construim un curriculum vitae, dorim doar prin aceste randuri sa te convingem de faptul ca existam si ca, daca gandesti ca noi esti binevenit printre noi, indiferent de forma in care vrei sa o faci. Ia-ti o pereche de bocanci in picioare, dar sa nu te deranjeze caci vom calatorii mult pe jos, pune in rucsac o haina de ploaie si o gustare si hai in drumetie. Nu ai bicicleta sau nu sti sa schiezi nu e o problema, daca ai picioarele sanatoase si esti de accord sa ne insotesti, daca si tu simti ca nu e drept sa ramana resturi acolo unde trebuie sa fie iarba verde sau zapada curata, atunci gandesti ca noi si poti sa ne insotesti. E mult mai bine decat sa stai in casa la televizor sau in club. Vino in clubul nostru prietene.

Your email address will not be published. Required fields are marked *